Bezoek prachtige steden & dorpjes in de omgeving

Oliviera do Hospital

Dit prachtige plaatsje aan de voet van de imponerende bergketen Serra da Estrala biedt cultuur en vertier. In het centrum zijn overblijfselen te vinden uit de Romeinse tijd, ook de Visigoten hebben hun sporen achtergelaten. Leisteen uit de nabijgelegen bergen vormde eeuwenlang het enige bouwmateriaal: vele huizen worden nu zorgvuldig gerestaureerd.

In de omgeving zijn zowel megalitische monumenten als romeinse overblijfselen te vinden. De stad zelf telt vele kerken.
Oliveira biedt een iets breder palet aan winkelvoorzieningen. (voor tips over toeristische uitjes rond Oliveira biedt de website van de gemeente een heleboel aanknopingspunten.

Image
Image

Coimbra

Ooit gebouwd op een knooppunt van Romeinse wegen aan de oevers van de Mondego groeide Coimbra in de Middeleeuwen uit tot een van de belangrijkste steden van Portugal.

In de stad stond de wieg van zes koningen en was Coimbra in de twaalfde en dertiende eeuw het centrum van de macht in Portugal en hoofdstad van het land. Uit die tijd dateert ook de universiteit, waar nu ruim 22.000 studenten worden opgeleid. Een paleis uit de zestiende eeuw bevat de hoofdgebouwen; verspreid over het oude stadshart bovenop een heuvel zijn overal faculteiten gevestigd aan kleine kronkelende straatjes. De benedenstad heeft een gezellig winkelcentrum met vele smalle straatjes. In de horeca kun je voor vriendelijke prijzen eten en drinken.

 

Tabua

De dichtstbijzijnde grotere plaats; hier zijn banken, vele winkels, supermarkten, barretjes en leuke eetgelegenheden te vinden.
Zoals zoveel plaatsen in de omgeving al eeuwenoud; niet duidelijk is, wanneer de plaats stadsrechten heeft gekregen

Image
Image

Piodäo

Dit pittoreske dorpje ligt op grote hoogte in de prachtige bergen van de Serra do Açor, ten westen van het uitgestrekte gebied van de Serra da Estrela. De huizen zijn tegen de berghelling gebouwd van het alom tegenwoordige leisteen.

Bijna alle deuren en vensters zijn in dezelfde felle kleur blauw geschilderd: het verhaal gaat dat in een grijs verleden eens een groot vat verf werd afgeleverd, waarna iedereen maar dezelfde kleur gebruikte. Piódão heeft een algemeen beschermd dorpsgezicht en is bijna helemaal in originele staat teruggebracht. Alleen de kerk aan het dorpsplein is nog van een witte stuclaag voorzien. Bijzonder om doorheen te wandelen.

Viseu

Sinds de Romijnen is dit een belangrijke kruispunt van wegen en de stad is het centrum van de Dao wijnen. Viseu heeft nog veel gebouwen uit de Romeinse tijd die een bezichtiging waard zijn.

 

Er zijn grote winkelcentra (o.a. Palacio do gelo met binnenzwembaden en kunstijsbaan).

 

Image

Ons adres

Rua. Prof. Nicolau Firmino 2011
3420-201 Povoa de Midoes
 
mob. 00351926333137
gerdanlia@hotmail.com